A tökéletes emésztés titka: fogyassz articsókát
Az articsóka a mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes itthon is megbarátkozni ezzel a jótékony hatású ínyencséggel. Ez a gyógyhatású, egészségvédő zöldség és gyógynövény emésztésünk természetes őre, valóságos mentőöv a gyomornak. Elmúltak az ünnepek, és a sok nehezen emészthető, zsíros étel igencsak megterhelte a gyomrunkat, most valami könnyűre, és rostdúsra vágyunk, ami kissé tehermentesíti és tisztítja emésztőrendszerünket.
Klinikai kísérletekkel bizonyították be, hogy az articsóka fogyasztása nagyszerű gyógymód lehet a krónikus emésztési problémák kezelésére, gyomorbetegség, felfúvódás esetén, az érzékeny gyomor és bél gyógyítására.
Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, mely jótékony hatással van az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetővé válnak. Antioxidáns-tartalma magas, kiválóan segíti a májat a méregtelenítés folyamatában. A cinarin májvédő funkciója régóta ismert, segíti a méreganyagoktól sérült májsejtek regenerálódását. Javítja az emésztést, és csökkenti a felfúvódási panaszokat. Az articsóka biztonságos, és természetes módja a magas vérkoleszterin kezelésének. Segít a koleszterin lebontásában, jótékonyan hat az epetermelésre és áramlásra, valamint szabályozza a koleszterin képződését a májban.
Az articsóka másik fontos hatóanyaga az inulin. Az articsóka nem növeli a vércukorszintet, ezáltal elkerülhetők az étkezés utáni hirtelen vércukorszint ingadozások. Fokozza a só kiürülését a szervezetből, mert erős vízhajtó hatású. Rostban gazdag szuperétel, így fogyókúrás étrendbe garantáltan beilleszthető. Érelmeszesedés kezelésére és vérnyomáscsökkentésre is hatásosan alkalmazható. Tejelválasztást csökkentő hatása miatt, szoptató anyukák számára nem ajánlott!
Az articsóka ehető virágbimbó, fenséges csemege. Afrodiziákumként tisztelt növény, íze markáns, nem is kell igazán fűszerezni. Ha friss articsókával foglalkozunk, készüljünk aprólékos munkára, mert a kemény, pikkelyszerű leveleket vissza kell vágni. Az articsókát sós vízben meg kell párolni. A levelek maguk nem ehetők, de a növény belseje, szíve mennyei étek, a franciák majonézbe, vagy különböző mártásokba mártogatják, és kézzel-lábbal fogyasztják, jelenleg nincs erre elegánsabb módszerük.
Az articsóka elkészítése és fogyasztása izgalmas és ínycsiklandó gasztronómiai kaland. Nekem ez a személyes, kedvenc receptem.
Articsóka francia mártással
Hozzávalók:
- 1 szép nagy articsóka
- 3 adag francia mártás
- őrölt bors
- só
Az articsóka szárát levágjuk, fejét sós vízben puhára főzzük, vagy kissé megsózva, kuktában, gőzben megpuhítjuk. Még melegen tálra rakjuk, és a leveleit egyenként leszedegetve, borssal fűszerezett francia mártásban megmártjuk. Amikor az articsóka szívhez érünk, szeleteljük fel, és úgy mártsuk a mártásba.
A francia mártás hozzávalói:
- 1 evőkanál citromlé
- 5 evőkanál olaj
- só
- törött bors
- 1 kiskanál mustár
A citromlébe apránként csorgatom bele az olajat, közben kevergetem, hogy opálos legyen. Sózom, borsozom, majd mustárral ízesítem.
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Kommentek