Az avokádó jótékony hatásai
Nagyon sokan az avokádót a világ egyik legfinomabb ételének gondolják. Mexikóból származik, és a spanyol hódítók hozták be először Dél-Amerikába, Peruba, majd Brazíliába. A babérfélék csoportjába tartozik, és több mint 400 fajtája ismert.
Az avokádó több, mint 25 tápanyagot tartalmaz, többek között A, B, C, E, és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat, és sok más hasznos vegyületet. Számos pozitív tulajdonsága van, amelyek nagyon jó hatással vannak az egészségünkre, és a szépségünkre.
Ápolja, és védi a bőrt
Javít a bőr árnyalatán, a telítetlen zsírsavak pedig megtartják a bőr felső rétegének a nedvességét. Nagyszerű természetes hidratáló. Megoldást nyújt különböző bőrproblémákra, többek között a szárazságra, a pikkelysömörre, a bőrgyulladásra, az ekcémára, horzsolásokra, sebekre, időskori foltokra, hegeke, vagy napégésre. Az avokádó omega-9 zsírsavai pedig enyhítik a bőr pirosságát, és irritáltságát. Segítik a sérült sejtek természetes gyógyulását. A rendszeres használatával csökkenthetjük az öregedés tüneteit az arcon. Kollagén növelő, így feszesebb, és rugalmasabb lesz tőle az arc.
Segít a megfelelő agyműködésben
A táplálkozási szakemberek azt mondják, hogy az avokádó az egyik legjobb étel, amely segít a megfelelő agyi működésben a magas omega-3-, és E-vitamin tartalma miatt. A benne lévő E- vitaminnak köszönhetően meggátolja az Alzheimer-kór továbbfejlődését, és a betegség korai stádiumában visszafordíthatja a tüneteket is.
Javítja a szív egészségét
Rengeteg tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik életük során rendszeresen esznek avokádót, a benne lévő jótékony tápanyagok segítik a szívműködést, és sokkal ritkábban kapnak szívbetegséget, mint azok, akik egyáltalán nem esznek avokádót. Az E-vitamin megelőzi a koleszterint, a kálium szabályozza a vérnyomást. A telítetlen zsírsav pedig csökkenti a szívbetegség, és a stroke kockázatát, valamint javítja a vér megfelelő működését.
Védi a magzatot, megelőzve a születési rendellenességeket
Az avokádóban lévő magas folsavtartalom védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Terhes nőknek elegendő napi egy csészényi avokádó, és így biztosítják a megfelelő folsavmennyiséget. Segíti az agy, és más szervek fejlődését a magzatban. Emellett pedig megelőzheti a különböző születési rendellenességeket, mint például, hogy nyitott gerinccel szülessen a baba.
Segít a fogyásban
Hiába van az avokádóban zsír, és kalória, mégis nagyon sokan fogyasszák fogyókúrás ételként. A telítetlen zsírok a „jó zsírok” közé tartoznak, amelyek csillapítják az éhséget, eltelítenek, így kevesebbet eszünk egész nap. Az avokádóban sok L-karnitin is van, ez egy olyan aminosav, amely a zsír lebontásához kell, hogy a fölösleges zsírok ne tudjanak elraktározódni, ott ahol éppen nem kell. Az avokádóban rengeteg oldható, és oldhatatlan rost is található, amelyek a megfelelő emésztéshez elengedhetetlenek.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Kommentek