Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel
Pár hete a kezembe akadt egy híres francia cukrász szakácskönyve. Abban találtam ezt a receptet. Nem voltam elsőre biztos benne, hogy a grapefruit és a körte párosítás nyerő lesz, de ahogy meséltem erről a pitéről a barátaimnak mindenki azonnal meg akarta kóstolni. Igy győzött az édességimádók tömege. Megsütöttem! És nagyon jó döntés volt!
Hozzávalók (24 cm-es formához):
Tészta:
60 g puha vaj
40 g porcukor
30 g enyhén felvert egész tojás
1 csipet só
100 g liszt
20 g kukoricakeményitő
20 g őrült törökmogyoró
Mandulakrém:
50 g puha vaj
50 g cukor
50 g enyhén felvert tojás
50 g mandulaliszt
5 g liszt
20 g pisztácia paszta
Tetejére:
1 piros grapefruit
4 szirupban megfőzött egész körte*
Baracklekvár
2 evőkanál zúzott pisztácia
A tésztához robotgép segítségével keverjük ki a vajat a cukorral míg krémes állagot nem kapunk, ha ezt elértük adjuk hozzá a tojást és a sót, majd a kukoricakeményitővel elkevert lisztet és az őrült törökmogyorót. Addig keverjük tovább, míg tészta formát nem ölt a keverék, majd tegyünk rá folpackot és helyezzük hűtőbe 30 percre.
Míg a tészta pihen a hűtőben, készítsük el a mandulakrémet. A vajat és a cukrot krémesre keverjük egymással, majd beletesszük a tojást és a mandulalisztet. Ha elvegyültek egymással az alapanyagok, akkor a lisztet is beletesszük, végül keverjük bele a pisztácia pasztát.
Vágjuk vékony szeletekre a megfőzött körtéket, valamint tisztítsuk meg a grapefruitot (vágjuk le a héját a fehér résszel együtt), majd vágjuk ki a gerezdeket a hártyákból. A gasztronómia nyelvén supreme-et készítünk belőle. Itassuk le a gyümölcsszeletekről a nedvességet konyhai papírtörlővel.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
Állítsuk össze a pitét: Gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra, továbbá legalább két ujjnyival nagyobbra, mint a forma, azaz kb. 28 cm-esre.
Helyezzük bele a tésztát a piteformába és nyomkodjuk a forma falához finoman, vágjuk le a kilógó széleit. Kenjük el benne a mandulapasztát, majd helyezzük rá a gyümölcsöket körkörösen.
Süssük a pitét 35 percig. Ha kivettük a sütőből, rácson hűtsük ki, majd kenjük meg a tetejét baracklekvárral és szórjuk meg durvára tört pisztáciával. Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük.
*2 L vízbe 500 g cukrot, 2 fahéjrudat, egy kiskanál szegfűszeget és egy fél citromot teszünk. Belehelyezzük a megpucolt egész körtéket és forrásig nagy lángon melegítjük a vizet, majd gyöngyöztetve puhára főzzük őket, ez kb. 1.5 óra. A vízben hagyjuk kihűlni a gyümölcsöket.
TIPP: Mandulaliszt helyett nagyon finomra őrült mandulát is használhatunk a krémhez. Pisztácia pasztát készíthetünk házilag is. A megadott mennyiségű magot finomra őrüljük és 2 evőkanál semleges olajjal elkeverjük (pl. szőlőmagolaj).
További receptekért látogassatok el Facebook és Instagram oldalamra.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Kommentek